MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza w postaci całych gotowanych ziaren to...
fot. Wouter Supardi Salari/Unsplash

Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach

Kukurydza wspomaga ochronę przed rozwojem cukrzycy

Kukurydza w postaci całych gotowanych ziaren to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Spożywanie ich w miejsce tych oczyszczonych jest kluczowe dla ochrony przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu 2 (a także otyłości). Wysoka zawartość amylozy w skrobi kukurydzianej przekłada się na wyższy poziom tzw. skrobi opornej po obróbce termicznej i wystudzeniu. Powoduje to obniżenie ilości kalorii pozyskiwanych z ziarna oraz IG posiłku.

Zobacz również

Tour de France. Vauquelin wygrał etap, Pogacar już liderem

Pożar budynku gospodarczego w Kobylance

Pożar budynku gospodarczego w Kobylance

Polecamy

Te zmiany w wystawianiu recept będą dotyczył każdego. Nadchodzi rewolucja

Te zmiany w wystawianiu recept będą dotyczył każdego. Nadchodzi rewolucja

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem