W skrócie
W sezonie na świeżą cukinię lubię jeść ją na surowo. Często robię ją w formie zdrowej sałatki, jednak to cukinia marynowana ma najwięcej smaku i jest banalnie prostym dodatkiem do kanapek. Ziołowego smaku dodaję poprzez użycie suszonego oregano i mielonego czosnku. Jednak możesz wybrać swoje ulubione składniki. Szczególnie polecam te wchodzące w skład ziół prowansalskich np.: tymianek, bazylię i rozmaryn. Cukinię marynuję w occie jabłkowym, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, to sprawdzi się sok z cytryny. Wybieraj młodą i małą cukinię, która ma lekko słodki smak. Nie bój się eksperymentować, aby otrzymać swoją ulubioną wersję.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania marynowanej cukinii
Cukinia marynowana na szybko – prosty przepis do kanapek
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 mała cukinia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- wedle uznania łyżeczka białego sezamu do podania.
Może cię także zainteresować:
Ja zrobić cukinię marynowaną?
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój na mandolinie w cienkie plastry. Możesz pokroić je wzdłuż, aby powstały cienkie wstęgi, lub wszerz na plasterki.
- W misce wymieszaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól, pieprz, czosnek i oregano.
- Plastry cukinii włóż do miski, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj.
- Zrób to czystymi dłońmi, aby zalewa weszła we wszystkie plasterki cukinii.
- Cukinię marynuj w lodówce przez 10 minut.
- Po tym czasie nadmiar płynu możesz odcedzić.
- Gotowe zamarynowane cukinie układaj na kromkach chleba z wędliną lub twarożkiem.
Cukinia marynowana do pizzy
We Włoszech marynowana cukinia jest częstym składnikiem pizzy. W takim przypadku 200 g poszatkowanych w plastry cukinię zalej 3 łyżkami oliwy, przypraw solą, pieprzem i suszoną bazylią do smaku. Dodaj poszatkowany drobno czosnek, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem układaj na wytrawnym spodzie.
Mam nadzieję, że ten prosty sposób zachęci cię do jedzenia cukinii na surowo.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?